Εθνικοαπελευθερωτικοί Αγώνες

.

Το 1897, όπως και σε όλους τους αγώνες της πατρίδας, οι Νασσαρίτες έλαβαν μέρος στον ατυχή για την Ελλάδα Ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Οι Νασσαρίτες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1912, σαράντα (40) περίπου όπλα, έλαβαν μέρος στον πόλεμο από τις γραμμές του Ηπειρωτικού Κομιτάτου του Δημ. Μπότσαρη. Πήραν μέρος στους βαλκανικούς αγώνες και στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Περισσότεροι από είκοσι Νασσαρίτες πήραν μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία. Στη Μικρά Ασία εφονεύθησαν τέσσερις Νασσαρίτες: Κατσάνος Δημήτριος του Αναστασίου και της Βασιλικής (Μητρούσης του Ναστάση Γιωργάκη), Χούθης ή Κούσης Γεώργιος του Κωνσταντίνου και της Μαρίας (Γάκης του Κώτση Πάνου), Κατσάνος Σπυρίδων του Παναγιώτη και της Πανάγιως (Σπύρος του Ντουλτάση), Κώνστας Αναστάσιος του Βασιλείου (Ναστάση Βασίλης).
Το 1940 συνολικά τριάντα έξι Ασσιώτες έλαβαν μέρος στον αγώνα της Ελλάδας εναντίον του Γερμανοϊταλικού άξονα στο Αλβανικό μέτωπο. Στις 24 Μαρτίου 1941 εφονεύθη στο Αλβανικό μέτωπο ο Μήτσιος Χρήστος του Αναστασίου και της Πανάγιως (Τάκη Ναστάση Χρήστος). Στα μετέπειτα χρόνια εξήντα δύο (62) Ασσιώτες πήραν μέρος στην εθνική αντίσταση με την αντιστασιακή οργάνωση Ε.Ο.Ε.Α-Ε.Δ.Ε.Σ. (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών-Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος). Tην περίοδο της κατοχής εκτελέστηκαν από τους κατακτητές οι: Δήμος (Δήμας) Γεώργιος του Δημητρίου και της Γιαννούλας (Γιωργάκη Τούσης) και Λαμπρούσης Γεώργιος του Λάμπρου και της Πανάγιως (Γάκη Λάμπρος). Στην θέση Νταλαμάνι στις 25-1-1945 μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν και τρεις Ασσιώτες: Δήμας Περικλής του Σπυρίδωνα και της Ελένης (Περικλή Δήμας), Ζήκας Σπυρίδων του Κωνσταντίνου και της Γιαννούλας (Πήλιο Ζήκας), Λαμπρούσης Γεώργιος του Θεοδώρου και της Πανάγιως (Γάκη Θόδωρος). Στον εμφύλιο πόλεμο έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Ασσιώτες: Δήμας Νικόλαος του Αθανασίου και της Κωνσταντίνας (Νίκο-Νασγιωρδήμος), Κατσάνος Σπυρίδων του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής (Σπύρο-Κώτση-Κολιός), Παφίλας Ιωάννης του Ευγενίου και της Ευαγγελίας (Γιαννακούλη-Βγένης) και Δήμας Δημήτριος του Αναστασίου και της Μάνθας (Μήτσο-Ναστάση-Δήμας). Στον Κορεατικό πόλεμο πήραν μέρος δύο Ασσιώτες: Κατσάνος Αθανάσιος του Ιωάννη και της Ελένης (Νασγιάννης) και Γούλας Γρηγόριος του Αναστασίου και της Αλεξάνδρας (Γρηγοργούλας). Φόρο αίματος πλήρωσε ο Άσσος και το1974 κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Στις 22 Ιουλίου έπεσε μαχόμενος ο Ασσιώτης αξιωματικός Κατσάνος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου και της Σπυριδούλας (Βαγγέλη-Κωσιούλας).
Πρώτος μόνιμος υπαξιωματικός από τα χωριό μας ο Θεοδώρου Χρήστος του Θεοδώρου (Κίτσο Θοδωράκης) κατετάγη το 1953.

Παύλος Γεωργίου Χρήστου
Δάσκαλος
Αθήνα 30 Μαρτίου 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *