Σύλλογοι

.

Απόδημοι Ασσιώτες στην Αττική ίδρυσαν το 1977 το Σύλλογο των εν Αθήναις Αποδήμων Ασσιωτών «Ο ΜΑΡΚΟΣ-ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ» με πλούσια κοινωνική, πολιτισμική, εκδοτική και πολιτιστική δραστηριότητα και μεγάλη προσφορά στην γενέτειρά τους.
Στο σύλλογο αποδήμων Ασσιωτών διετέλεσαν πρόεδροι: 1) Νικολάου Αντώνιος του Ευθυμίου, 2) Χρήστου Παύλος του Γεωργίου, 3) Δήμας Δημοσθένης του Θεοδώρου, 4) Χρήστου Λεωνίδας του Γεωργίου, 5) Κατσάνος Σπυρίδων του Ιωάννη, 6) Δήμας Κων/νος του Πέτρου,7) Θεοδώρου Θεόδωρος του Θωμά, 9) Λαμπρούση Ευφροσύνη του Αναστασίου, 10) Παφίλας Ναπολέων του Κων/νου, 11) Λαμπρούσης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, 12) Λαμπρούσης Κων/νος του Δημητρίου, 12) Λαμπρούσης Λεωνίδας του Αντωνίου, 13) Λαμπρούσης Κωνσταντίνος του Σωτηρίου και 14) Θεοδώρου Ευάγγελος του Θεοδώρου.
Το 2000 οι απόδημοι Ασσιώτες των Ιωαννίνων ίδρυσαν τον «Μορφωτικό-Εκπολιτιστικό Σύλλογο –Άσσου» με έδρα τα Ιωάννινα. Στο σύλλογο διετέλεσαν πρόεδροι: 1) Θεοδώρου Δημήτριος του Ηλία (Μήτσο-Λίας), 2) Παφίλα-Τσιατούρα Δήμητρα του Χρήστου, 3) Κούσης Σπυρίδων του Γεωργίου, 4) Καινούργιου-Δήμα Ελένη του Κωνσταντίνου, 5) Τσιατούρας Χρήστος, 6) Παφίλα-Νάκια Βασιλική του Δημητρίου. Από το 1979 υπάρχει μορφωτικός-πολιτιστικός-σύλλογος με έδρα το χωριό μας, ο οποίος μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται σε διάφορα πολιτιστικά θέματα. Πρόεδροι του συλλόγου διετέλεσαν: 1) ο αείμνηστος Λαμπρούσης Τριαντάφυλλος του Δημητρίου (Λάκη-Δημητράκη-Πάνος), 2) Κατσάνος Αθανάσιος του Ευθυμίου, 3) Κούσης Παναγιώτης του Ευαγγέλου, 4) Παφίλα-Λουκία του Σπυρίδωνα.
Το 1979 ιδρύθηκε στον Άσσο αθλητικός σύλλογος με την επωνυμία «Λάκκα-Σούλι». Πρόεδροι διετέλεσαν: 1) Καλέσιο Φώτιο του Κωνσταντίνου (Φώτη Κάλιοση), 2) Λαμπρούσης Ευθύμιος του Κων/νου, 3) Κώνστας Ευθύμιος του Χρήστου, 4) Κούση Πανάγιω του Ευαγγέλου, 5) Κούσης Παναγιώτης του Ευαγγέλου, 6) Χρήστου Λεωνίδας του Γεωργίου. Η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου με την πήρε μέρος για δέκα επτά συνεχή χρόνια στο πρωτάθλημα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Πρέβεζας-Λευκάδας και αγωνίστηκε στη Γ΄ και στη Β΄ κατηγορία. Ο πρώτος επίσημος αγώνας, την ποδοσφαιρική περίοδο 1984-85, διεξήχθη στο γήπεδο Θεσπρωτικού στις 25 Ιανουαρίου 1985 με την ομάδα του Σύβρου Λευκάδας. Η ομάδα του Άσσου αναδείχθηκε νικήτρια με σκορ 1-0 με ένα θαυμάσιο σε εκτέλεση γκολ που πέτυχε στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο επιθετικός της ομάδας Ευγένιος Κ. Παφίλας.
H ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού μας αγωνίστηκε μέχρι την ποδοσφαιρική χρονιά 2000-2001. Για δέκα τρία ολόκληρα χρόνια δεν συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα. Την ποδοσφαιρική περίοδο 2014-2015 επαναδραστηριοποιήθηκε και αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα στη Β΄ ερασιτεχνικής κατηγορίας της(Ε.Π.Σ.) ενώσεως ποδοσφαιρικών σωματείων Πρέβεζας-Λευκάδας. Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Λεωνίδας Γ. Χρήστου και Παναγιώτης Ε. Κούσης αντίστοιχα.
Σ’ αυτό το σημείο, λοιπόν, ολοκληρώνεται η προσπάθεια αναδρομής που αφορά το ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του χωριού μας, την καθημερινότητα και τον χαρακτήρα των κατοίκων. Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή αποτέλεσε ένα αποκλειστικά προσωπικό εγχείρημα και στηρίχτηκε σε στοιχεία τα οποία ακούραστα και αγόγγυστα συνέλεξα, όχι για να εισπράξω εύσημα αλλά για να ικανοποιήσω την επιθυμία μου να ξαναθυμίσω στους παλαιότερους και να γνωστοποιήσω στους νεότερους όλες-αν αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό-τις πτυχές της φυσιογνωμίας του τόπου μας. Με αυτή μου την προσπάθεια πιστεύω ότι θα παραμείνουν ανεξίτηλα κάποια στοιχεία στη μνήμη των χωριανών μας, τα οποία και θα ενδυναμωθούν και θα συνεχιστούν από τις επόμενες γενεές.

Παύλος Γεωργίου Χρήστου
Δάσκαλος
Αθήνα 30 Μαρτίου 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *